Πλανητέρο _ το χωριό που κρύφτηκε στο πλατανόδασος

Ένα ιδιαίτερο χωριό, καλά κρυμμένο μέσα σε ένα πελώριο πλατανόδασος, με νερόμυλους και ιχθυοτροφεία πέστροφας | Πλανητέρο Καλάβρυτα!

Χτισμένο αμφιθεατρικά στα 697 μ υψόμετρο, το ορεινό χωριό της Αχαΐας είναι αυτό μεταφράζεται απόλυτα σαν εναλλακτικός τουρισμός. Ένας πανέμορφος προορισμός μέσα στη φύση όπου μπορείς να δεις και να κάνεις λίγο πιο διαφορετικά πράγματα από τα συνηθισμένα! Εξάλλου στα ταξίδια μας αυτό είναι και το ζητούμενο. Το “κάτι” πέρα από τα κοινά.

Η αλήθεια είναι πως καμία περίπτωση δεν περιμένεις να αντικρίσεις ένα τέτοιο μέρος ταξιδεύοντας στα ορεινά της νομού και εξυπακούεται πως τίποτα δε σε προϊδεάζει για το τοπίο που θα σε μαγέψει, κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητό σου. Ένα σου λέω, απόλαυσέ το με την ψυχή σου! Σπάνια συναντάμε τέτοια όμορφα μέρη που οι κάτοικοί τους τα αγαπούν με το παραπάνω, τα προσέχουν και τα περιποιούνται.

planitero-kalavryta

Το Πλανητέρο, οι νερόμυλοι, τα ιχθυοτροφεία πέστροφας και το μαγικό πλατανόδασος

Καταρχάς να σου πω πως το χωριό απέχει μόνο 25 χλμ από τα Καλάβρυτα, πράγμα που σημαίνει πως αυτά τα δυο μέρη άνετα μπορούν να συνδυαστούν σε μια εκπληκτική εκδρομή.

Πάμε τώρα στα δικά μας. Στο χωριό βρίσκουμε τις πηγές του Αροάνιου ποταμού ο οποίος στην πραγματικότητα αποτελεί παραπόταμο του Λάδωνα. Τα νερά του, πέφτουν στο Λάδωνα μετά από 12 χιλιόμετρα πορείας.

Το δάσος με τα πλατάνια δημιουργεί ένα εξαιρετικό τοπίο δροσιάς το καλοκαίρι αλλά κι ένα παραμυθένιο σκηνικό το φθινόπωρο με τα χρυσά φύλλα να στρώνουν το πιο όμορφο χαλί στο χώμα.

Στην περιοχή λειτουργούν ιχθυοτροφεία τα οποία παράγουν τη φημισμένη πέστροφα της περιοχής. Ενώ οι νερόμυλοι διατηρούνται μέχρι και σήμερα σε άριστη κατάσταση.

Πλανητέρο-πλατανόδασος-planitero-kalavryta

Γύρω από τις πηγές, ταβερνάκια πάνω στις όχθες σερβίρουν ντόπια εδέσματα με πρωταγωνιστή… τι άλλο; την πέστροφα φυσικά! Αξίζει σε κάθε τόπου που επισκεπτόμαστε να δοκιμάζουμε κάτι παραδοσιακό. Φαγητό, γλυκό, ποτό, δεν έχει σημασία. Η γεύση της παράδοσης όμως, θα σφραγίσει με τον πιο νόστιμο τρόπο αυτή την εμπειρία μας.

Μικροπωλητές πουλούν την πραμάτειά τους σε πρόχειρους πάγκους. Καλάθια και τελάρα γεμάτα καλούδια της περιοχής. Μυρωδικά από το δάσος, αφεψήματα από το βουνό, φρούτα και καρποί από τις ορεινές πλαγιές. Ντόπια τυριά, μαρμελάδες και γλυκά! Έτσι όπως τα βλέπεις, θέλεις απλώς… να τα φας όλα!

Ολόκληρη η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 λόγω του φυσικού κάλους.

Αν έχεις όρεξη (που έχεις! το ξέρω) από εδώ ξεκινάνε αρκετά ενδιαφέροντα πεζοπορικά μονοπάτια με κοντινούς ή και πιο μακρινούς προορισμούς. Σημείωσε, πως το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διέρχεται από το Πλανητέρο!

Πλανητέρο-πλατανόδασος-planitero-kalavryta

Σε κάθε ταξίδι, εκδρομή ή εξόρμηση, ψάξτε για καινούρια μέρη. Μη μένετε στους προτεινόμενους προορισμούς του διαδικτύου και των ταξιδιωτικών οδηγών. Υπάρχουν απίθανα χωριά, μονοπάτια, μικρές πόλεις και τόσα ακόμη που συνθέτουν έναν εντελώς εναλλακτικό ταξιδιωτικό χάρτης της χώρας μας. Αξίζει λοιπόν να βάλουμε όλοι στην τσέπη μας έναν τέτοιο χάρτη!

#With_CraZy_LoVe
karidostouflo

Σχετικές δημοσιεύσεις